DÜNYANIN SÖZÜ DİNLENEN ÜNLÜ MAFYA BABALARI

vito cascio ferro
ilk "babaların babası"

vito olarak tanınan vito cascio ferro, 1862'de palermo'da doğdu. 1901'de göç ettiği new york'ta mafya içinde hızla yükseldi. pizzu olarak bilinen haraç alma tekniğini geliştirerek ün kazandı. iş adamlarından onların iflas etmelerine neden olacak büyüklükte haraç almaktansa, küçük haraçlarla daimi bir gelir elde ediliyordu. 1909'da bir polisi öldürmekten hüküm giydi ama sicilya'ya kaçmayı başardı. 1920'li yıllarda "babaların babası" olarak italyan mafyasına hükmetti. 1929'da tutuklanarak 50 yıla mahkum oldu.
mahkumiyeti sırasında hapisteki lüks yaşamı hakkında pek çok hikayesi yayılmıştır. ancak ölümü trajik olmuştur. 1943'te amerikan askerleri italya'da ilerlerken mahkumlar salıverildi fakat boşaltılan hapishanede don vito terk edildi ve susuzluktan öldü.
***

charles "şanslı" luciano

time dergisinin 20. yüzyılın en çok sözü geçen 20 kişisinden biri olarak gösterdiği charles luciano, 1897'de sicilya'da doğdu. 1907'de ailesi ile birlikte abd'ye göç etti. 1. dünya savaşı öncesinde new york'ta küçük işlerle uğraştı. savaşa katılmak için orduya yazıldı ama bel soğukluğu hastalığına yakalandığı için askeri kariyeri kısa sürdü. savaş sonrası
başlayan suç kariyerinde ise hızla yükseldi.
1920'lerdeki pek çok ünlü gangster gibi luciano da tüm gücünü ve servetini içki yasağından elde etti. castellammarese savaşında kaybeden taraftaydı ancak rakip ailenin liderinin kısa süre sonra öldürülmesinin ardından, abd'deki italyan mafyasının yapısını oluşturan ünlü komisyonun mimarı ve en etkili kişisi oldu. 2. dünya savaşı öncesinde hapse atılsa da işlerini oradan da sürdürdü. sicilya'daki güçlü bağlantıları nedeniyle, italya'nın müttefikler tarafından işgali sırasında abd istihbaratı ile işbirliği yaptı.
savaş sonrasında gizlice kaçtığı küba'da, kumarhane işletmeciliğinin gölgesinde eroin kaçakçılığından büyük servet ve güç kazandı. yaşamının son yıllarında ise italya'da suç örgütünü genişletmeye çalıştı. 1962'de akciğer kanseri nedeniyle italya'da öldü.
***

al capone

en ünlü amerikan gangsterlerinden biri olan alphonso gabriel 'al' capone, 1893'te abd'ye göç etmiş napolili bir ailenin çocuğu olarak 1899'da new york'ta doğdu. pek çok küçük işte çalıştı. bu işlerden biri olan bar fedailiği sırasında yüzüne aldığı 3 yara nedeniyle daha sonraları kendisine "scarface" lakabı takıldı. al capone da suç dünyasındaki yükselişini içki yasağıyla sağladı. chicago'da içki kaçakçılığından büyük paralar kazandı. chicago'nun banliyölerinden cicero'da kendi adamını belediye başkanı seçtirerek elde ettiği yasal güvenceyle gücünü arttırdı. sahip olduğu kumarhanelerle de kirli işlerini gizleyebiliyordu.
bu sürede rakipleri ve düşmanları arttı. 1929'a gelindiğinde düşmanlarıyla gerilimi savaşa dönüştü. o yılın 14 şubatında rakip çeteden 7 kişiyi öldürttü. 'sevgililer günü katliamı' olarak anılan bu olayın al capone ile bağlantısı asla kanıtlanamadı. pek çok kirli işe ve cinayete bulaşan capone bu suçlardan değil, 1929'da vergi kaçakçılığından tutuklandı ve
ünlü alcatraz hapishanesine kondu. 1947'de burada öldü.
***

michele navarra

doktora derecesine sahip bir fizikçi olan navarra mafya tarihinin en ilginç kişiliklerinden biri. 1905'te carleone'de doğdu. hayatı, mafyayla pek çok bağı olan bir kadınla evlenmesiyle değişti. kısa sürede cosa nostra içinde yükselerek 1940'lı yıllarda carleone ailesinin başına 'baba' olarak geçti. uzun süre müttefiki olan luciano leggio'nun hırsının başına bela olacağını anlayarak leggio'yu öldürtmeye çalıştı ancak başaramadı. aynı yıl leggio'nun adamları salvatore riina ve bernardo provezano tarafından arabasının içinde kurşun yağmuruna tutuldu. navarra'dan sonra carleoneler'in başına sırasıyla leggio, riina ve provezano geçti.
***

angelo la barbera

1924 doğumlu angelo la barbera, kardeşi salvatore ile birlikte büyük bir sicilya mafya ailesini yönetti. palermo görüşmeleri ve sicilya mafya komisyonunda yer aldı. la barbera, 1. mafya savaşından sonra kurulan 114'ler mahkemesinde hüküm giyen az sayıdaki mafya liderinden biri oldu. 1968-75 arasında çeşitli hapishanelerde dolaştırıldı. en sonunda
1975'te üç mafya üyesi tarafından öldürüldü. ölümü ardından üyesi olduğu mafya ailesi dağıldı. biyografisini yazan gaia servadio onu hızlı ve zeki gangsterlerin sembolü olarak tanımlamıştı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FRİDA KAHLO

İKİ KAŞ ARASINA BEŞ KURŞUN